Gratis levering vanaf €100 en verlengd retourneren tot 31/01/25
Zweeds design & kwaliteit
Gemiddelde beoordeling van 4.6 en meer dan 670.000 reviews
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Geïsoleerde kleding: dons vs synthetisch

23 oktober 2024

Als je je voorbereidt op avonturen in koud weer, kan de keuze van de juiste isolatie in je kleding het verschil maken. In de wereld van geïsoleerde bovenkleding zijn er twee belangrijke soorten isolatie, dons en synthetisch, elk met hun eigen unieke voordelen. Laten we eens in de details duiken van dons en synthetische isolatie en onderzoeken hoe je warm kunt blijven tijdens winterse uitstapjes.

image

Verschillende soorten isolatie

Dons is met zijn ongeëvenaarde verhouding tussen warmte en gewicht al lang favoriet bij mensen die op zoek zijn naar lichtgewicht warmte. Aan de andere kant biedt synthetische isolatie betrouwbare prestaties, zelfs in natte omstandigheden, waardoor het een goede keuze is voor avonturiers die te maken hebben met onvoorspelbaar weer. Laten we de voor- en nadelen van beide bekijken om je te helpen de beste optie te kiezen voor jouw activiteiten in koud weer.

Donsisolatie

Donsisolatie is afkomstig van de pluizige veren onder de buik van eenden en ganzen en houdt je fantastisch warm zonder veel gewicht toe te voegen. Dit maakt dons geweldig als je buiten bent in droog, kil weer en geen zware uitrusting wilt. Dons houdt warme lucht heel goed vast, zodat je het lekker warm hebt.

Dons is echter niet zo goed als het nat wordt - hij klontert samen en verliest zijn vermogen om warme lucht efficiënt vast te houden. Als je op vochtige plekken bent, is dons misschien niet de beste keuze, tenzij je hem combineert met een waterdichte jas om de pluizigheid en warmte te behouden.

image

Voordelen

● Uitstekende verhouding tussen warmte en gewicht, waardoor hij extreem licht en warm is.

● Comprimeert heel goed, waardoor hij makkelijk in te pakken is zonder veel ruimte in te nemen.

Nadelen

● Verliest zijn isolerende eigenschappen als hij nat is en het duurt lang voordat hij droog is.

● Vereist speciale zorg bij het wassen en drogen om de isolerende eigenschappen te behouden.

Synthetische isolatie

Synthetische isolatie is gemaakt van kunstvezels die nabootsen hoe dons warmte vasthoudt. Ze blijft ook effectief als het nat is, waardoor ze ideaal is voor activiteiten in vochtig of onvoorspelbaar weer. De synthetische isolatie droogt ook sneller en is over het algemeen duurzamer dan dons, waardoor deze na verloop van tijd beter bestand is tegen slijtage.

Synthetische isolatie is ook hypoallergeen, waardoor ze een geweldige keuze is voor iedereen die allergisch is voor dons. Synthetische isolatie is perfect voor natte klimaten en activiteiten waarbij je wat vaker wordt blootgesteld aan water, zoals snowboarden of wandelen in gebieden waar het vaak regent.

image

Voordelen

● Deze stof behoudt warmte, zelfs als hij nat is, en is daarom geschikt voor vochtige of regenachtige omstandigheden.

● Droogt veel sneller dan dons, wat gunstig is in natte klimaten.

● Hypoallergeen, dus een betere keuze voor mensen met allergieën.

● Gemakkelijker te verzorgen dan dons.

Nadelen

● Zwaarder dan dons, wat een nadeel kan zijn voor activiteiten waarbij gewicht een kritische factor is.

● Wordt niet zo strak samengedrukt als dons, waardoor er meer pakruimte nodig is.

Hoe warm is de geïsoleerde jas?

Dons heeft meestal een hogere warmte-gewichtsverhouding dan synthetische isolatie, waardoor het lichter en toch warmer is voor zijn gewicht. Om de warmte van een jas te meten, kijk je naar het vulgewicht. Kijk bij donsjassen ook naar de vulkracht, die aangeeft hoe donzig het dons is en hoe goed het warmte vasthoudt.

Wat is vulgewicht?

Het vulgewicht meet de hoeveelheid isolatie die in een jas wordt gebruikt en varieert per type isolatie. Voor dons wordt het vulgewicht meestal aangegeven in grammen en geeft het de totale hoeveelheid dons weer die is gebruikt. Het wordt vaak beoordeeld naast de vulkracht, die de loft en efficiëntie van het dons meet. Voor synthetische isolatie wordt het vulgewicht uitgedrukt in gram per vierkante meter (g/m2), wat de dichtheid van de isolatie aangeeft en direct correleert met de dikte en warmte.

Wat is vulkracht?

Dit meet de loft of pluizigheid van het dons dat in het jack wordt gebruikt en geeft de kwaliteit ervan aan. Een hogere vulkracht betekent dat het dons meer lucht kan vasthouden voor zijn gewicht, waardoor het beter isoleert en toch lichter is. De vulkracht varieert gewoonlijk van ongeveer 500 tot 900 kubieke inch per ons (CUIN). Jassen met een hogere vulkracht zijn meestal warmer voor hun gewicht.

Ontwerpkenmerken hebben ook invloed op de warmte van de jas

Hoewel het type en de hoeveelheid isolatie bepalend zijn voor de warmte van een jas, is het ontwerp ook belangrijk voor het vasthouden van warmte. Een goed gemaakte jas heeft slimme ontwerpelementen die helpen om warme lucht dicht bij je lichaam te houden en warmteverlies te beperken, zodat je zelfs op koudere dagen warm en knus blijft.

Buitenmateriaal: het buitenmateriaal van de jas is essentieel voor het tegenhouden van wind en het afstoten van water, die beide de warmte van een jas drastisch kunnen verminderen. Een jas met een wind- en waterdicht membraan kan je helpen warm te blijven, vooral in natte en winderige omstandigheden.

Ritsbeschermers: ritsen kunnen zwakke punten zijn voor warmteverlies. Jassen met ritsgarages en stormflappen achter en over ritsen helpen warmte in te sluiten en kou buiten te houden.

Verstelbare functies: functies zoals een verstelbare capuchon, verstelbare manchetten en zomen met trekkoord zorgen ervoor dat de drager de jas op kritieke punten strakker kan aantrekken om warme lucht vast te houden en tocht te voorkomen.

Fit en ruimte voor laagjes: het jack moet ruimte bieden voor laagjes eronder zonder te los te zitten. Een te strakke jas kan de bewegingsvrijheid beperken en de isolerende eigenschappen van de lagen eronder verminderen door ze samen te drukken, terwijl een te losse jas warme lucht kan laten ontsnappen.

Dit vind je misschien ook leuk

De gids voor het lagensysteem

Lees verder arrow icon right white

Welke basislaag moet je kiezen?

Lees verder arrow icon right white
×